Cum sa-ti cresti productia de lapte

 

Mai intai de toate, trebuie sa stabilesti un lucru foarte important: este cu adevarat productia ta de lapte scazuta? De cele mai multe ori mamele au doar IMPRESIA ca produc putin lapte, ca bebelusul lor nu se satura, ca laptele lor nu este bun dintr-un motiv sau altul. Rareori productia de lapte este cu adevarat scazuta, iar atunci cauzele sunt de cele mai multe ori legate de boli de care sufera mama, ori cauze hormonale.

Daca bebelusul dumneavoastra este alaptat exclusiv si la cerere si, in aceste conditii, ia in greutate foarte bine, atunci “diagnosticul” este foarte simplu de pus: nu aveti nicio problema cu laptele, produceti atat cat este nevoie pentru cel mic!

Nu uitati ca laptele este produs dupa principiul cerere/oferta: asadar, daca vreti sa produceti mai mult, puneti bebelusul mai mult la san. Pentru a creste productia, trebuie sa scoateti mai mult lapte si sa faceti asta frecvent, pentru ca organismul dumneavoastra sa inteleaga ca este nevoie sa produca mai mult.

Verificati daca bebelusul suge eficient. Daca nu este atasat corect la san, bebe nu se poatye hrani suficient si productia scade. Si protectiile de silicon pentru sfarcuri pot interfera in acest proces. Daca bebe nu scoate lapticul cum trebuie din sani, este important ca mama sa se mulga, pentru a mentine productia pana vor fi remediate problemele cu atasarea incorecta a sugarului.

Alaptati des, pentru cat timp doreste bebelusul dumneavoasta. Nu tineti cont de sfaturile conform carora bebe trebuie sa suga dupa program, la 3 ore. Bebelusii nu pot fi programati dupa ceas, hraniti-i cat au nevoie, cand au nevoie, si veti avea un bebelus sanatos si fericit.

Ca sa va cresteti productia de lapte, o idee buna este sa va petreceti cateva zile mai mult impreuna cu acesta in pat si sa nu faceti altceva decat sa il alaptati, sa va hraniti si sa va odihniti.

Oferiti ambii sani la o masa. Pentru a creste productia, este important ca sanii sa fie goliti de lapte si sa fie cat mai stimulat: asadar, dupa ce bebelusul a golit un san, oferiti-l si pe celalalt.

Evitati suzetele si biberoanele. Bebelusii au nevoie sa suga, iar aceasta nevoie este bine sa le fie implinita de la san.

Evitati sa dati celui mic lapte praf, solide, apa, cel putin in primele 6 luni de viata.

Aveti grija de dumneavoastra: alimentati-va sanatos, hidratati-va, profitati de somnul bebelusului ca sa va odihniti.

Pentru a mari productia puteti folosi si pompa de mult, in sesiuni scurte dupa ce bebe a terminat de mancat ori intre mesele lui. Pompatul poate grabi putin lucrurile, atunci cand va grabiti sa cresteti productia. Pentru acest lucru sa se intample, pompati cateva minute in plus dupa ce nu mai scoateti lapte cu pompa, adica pompati putin “in gol”, pentru a transmite organismului mesajul ca este nevoie sa produca mai mult.

Puteti lua si galactogoge (ceai de chimen, fenicul, anason), ori medicamente prescrise de doctor pentru cresterea productiei de lapte.

Si, nu in ultimul rand, nu va faceti griji! Laptele nu dispare peste noapte, asa ca aveti tot timpul din lume pentru a  lua masuri si a remedia situatia, in cazul unei productii de lapte mai scazuta.

 

alaptare11
SURSA:

http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/low-supply/

 

SURSA FOTO:

www.secretsofbabybehavior.com

 

editor: Gabriela MANEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: