Ii ajunge laptele meu? Proba suptului: pro sau contra?

 

 

Uneori, asa-numita “proba a suptului” sau “proba a cantarului” este recomandata de catre unii medici de familie sau pediatri, daca acestia considera ca sunt motive de ingrijorare legat de modul in care cel mic ia in greutate. Realizata de catre persoane experimentate, ea poate furniza informatii valoroase, atunci cand circumstantele o cer. De cele mai multe ori, insa, proba suptului este facuta din proprie initiativa de catre mamicile mai nesigure pe ele, uneori fara a exista niciun motiv care sa stea la baza nelinistilor materne.

In acest al doilea caz: nu va complicati existenta inutil incercand sa determinati cantitatea de lapte consumata de bebelusul care suge direct din san, deci nu dintr-un biberon gradat. Multe mamici practica “proba a suptului”, cantarind bebelusul inainte de masa si dupa masa, dar aceasta nu face decat sa va creeze dumneavoastra mai multe nelinisti, mai multe frustrari, determinandu-va a intrati intr-un cerc vicios al alaptatului si cantaritului prea des, din care sa trageti concluzii ce, de cele mai multe ori, nici nu vor avea o baza reala.

In plus, proba suptului poate interfera cu exprimarea necesitatilor fiziologice in momentul cantaririi bebelusului ori cu exprimarea acestora in timp ce bebelusul este alaptat, inainte de a fi cantarit din nou. Cu alte cuvinte, este mai greu de calculat cu precizie cat exact a supt si cat a eliminat prin pipi sau prin scaun in pampers. In plus, de ce sa pierdeti timpul calculand cat suge micutul dumneavoastra la o singura masa, in conditiile in care cantitatea de lapte ingerata de bebe poate varia in functie de dispozitia acestuia, daca este mai somnoros si adoarme mai repede la san, dar si de alti factori. Cat timp il hraniti ori de cate ori ii este foame (si nu “dupa program”), inseamna ca bebelusul primeste suficient laptic, exact cat are nevoie.

Un alt amanunt important care poate influenta corectitudinea “probei cantarului” este acuratetea cu care masoara cantarul. Multe dispozitive nu sunt concepute pentru a masura diferente mici, de ordinul catorva grame, ele fiind destinate cantaririi unui bebelus, nu al continutului de lapte ingerat de acesta in stomac. Pentru o cantarire eficienta pentru “proba suptului”, cantarul trebuie sa fie digital si sa afiseze corect chiar si diferente de 2 grame.

Cu toate acestea, daca totusi va hotarati sa va cantariti din cand in cand bebelusul, se recomanda ca acesta sa fie cantarit nu mai des de o data pe saptamana. Daca nu l-ati mai cantarit de mult si nu sunteti sigura de cat ia bebe in greutate, un indicator al faptului ca se hraneste corespunzator este daca sugarul cu varsta mai mare  de  4-5 zile uda minim 5-6 scutece pe zi si are minim 2-3 scaune pe zi, in primele 6 saptamani de viata. Dupa aceea, frecventa scaunelor  poate sa scada, ceea ce de asemenea este normal pentru bebelusii alaptati. Foarte importanta este si culoarea si consistenta lor, la inceput scaunul avand o culoare verde inchis, aproape neagra, ce provine de la meconiul eliminat, apoi cam din a doua sau a treia zi de viata incepe sa se deschida la culoare.

probasuptului

SURSE

http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvjulaugsep06p51.html

http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-IMB

http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/HealthandWellness/BreastandInfantFeeding/Pages/Breastfeeding-Test-Weighing-Your-Baby.aspx

 

editor:   Anca Monica PETRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: