Vitamina D reduce riscul nasterii premature

 

 

O femeie care ia 4.000 IU vitamina D pe zi, timp de 1 an,  are sanse mai mici sa nasca  prematur, se arata intr-un studiu dat publicitatii in 2010. Studiul a fost prezentat intr-o intalnire a Societatii Academice Pediatrice din Vancouver, British Columbia.

Femeile care iau doze mari de vitamina D in perioada preconceptiei si in timpul sarcinii isi reduc simtitor sansele de a naste prematur, spun autorii studiului. De asemenea, se reduc riscurile de a dezvolta complicatii ca diabetul gestational si infectiile.
In lumina noilor descoperiri, doza recomandata a fi luata in timpul sarcinii este de 4.000 IU (international units) pe zi, cel putin de 10 ori mai mult decat nivelul recomandat.

Participantele la studiu au liat 4.000 IU de vitamina D in fiecare zi, in timpul celui de al doilea si al treilea trimestru de sarcina nu au avut efecte adverse din acest motiv, insa si-au injumatatit sansele de a naste prematur si de a dezvolta complicatii in sarcina, comparativ cu gravidele  care au luat cate 400 IU pe zi de vitamina D, arata neonatologul si co-autorul studiului,Carol L. Wagner, MD, de la  Medical University of South Carolina. Medicul admite ca doza uriasa recomandata poate da nastere la controverse , de vreme ce pana de curand se credea ca dozele mari de vitamina D cauzeaza anomalii congenitale.

“Unii medici care nu sunt la curent cu noile cercetari pot ezita in a recomanda pacientilor de a lua 4.000 de IU de vitamina D pe zi, dar realitatea este ca nu exista nicio dovada ca suplimentarea cu vitamina D ar fi toxica, nici chiar la un nivel de peste 10.000 IU zilnic”, spune dr Wagner.

Mai putine complicatii cu doze mari de vitamina D

Cele mai multe complexe de vitamine prenatale contin in jur de 400 IU de vitamina D, in timp ce recomandarile clasice nu depasesc 2.000 deIU pe zi. Wagner spune ca a fost nevoie de luni de zile pana a obtinut permisiunea sa faca acest studiu, in care femeilor insarcinate sa le fie administrate doze duble fata de maximul admis pana atunci.

Studiul a fost realizat pe 500 de femei din Charleston, SC, care erau insarcinate in luna a 3-a sau a 4-a de sarcina. Femeile au luat 400 IU, 2.000 IU sau 4.000 IU pe zi, pana au nascut. Cele carora li s-au administrat cele mai mari doze si-au injumatatit sansele de a dezvolta diabet gestational, preclampsie si alte complicatii, fata de cele care au luat 400 IU / zi.

Inainte de realizarea studiului, nivelul de vitamina D din organism era insuficient la 94% dintre femeile afro-americane, la 66% dintre hispaniced si la 50% dintre femeile albe care au participat la studiu. Aceasta deoarece pigmentarea mai inchisa a pielii este invers proportionala cu rata producerii vitaminei D in mod natural, in timpul expunerii la soare.

Vitamina D are un puternic rol antiinflamator si in fortificarea sistemului imunitar, ceea ce ajuta si la diminuarea sanselor de a naste prematur, se mai arata in studiu.

****

Foarte important!

Discutati cu medicul dumneavoastra despre administrarea vitaminei D in perioada preconceptiei.  Este recomandat sa va analizati nivelul de vitamina D din corp, inainte de a ramane insarcinata, deoarece  excesul este periculor pentru organism.

pregnant-woman-sleeping1

Sursa:

http://www.webmd.com/baby/news/20100504/high-doses-of-vitamin-d-may-cut-pregnancy-risk

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131030104118.htm

Sursa foto: sheknows.com

Editor: Gabriela SELESI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: