Cauzele nasterii premature

Care sunt cauzele nasterii premature?

 
O nastere prematura este, in teorie,  o nastere care survine inainte de implinirea a 37 de saptamani de gestatie. Sunt numerosi  factori care pot cauza o nastere prematura, la fel  cum nu intotdeauna cauza este depistata, dupa ce nasterea a avut loc inainte de termen.

 
Cauzele nasterii premature pot fi impartite in 3 categorii: nasteri cu travaliu declansat mai devreme, nasteri cand se rupe apa inainte de termen si nasteri cand medicii decid ca este mai bine sa scoata copilul cat mai repede.

 
Primele doua categorii sunt nasteri premature declansate in mod spontan.  Aici se incadreaza 2/3 din nasterile premature. In astfel de situatii, travaliul se declanseaza pe neasteptate, mai devreme decat termenul, ori prin contractii, ori prin faptul ca se rupe apa. Daca apa se rupe inainte de 27 de saptamani de gestatie, se numeste rupere spontana prematura de membrane. De foarte multe ori, doctorii nu pot spune cu precizie ce a dus la ruperea membranelor ori la inceperea contractiilor, de multe ori sunt unul sau mai multi factori de risc combinati:
- infectii: orice tip de inflamatie sistemica sau infectie poate cauza o nastere prematura, inclusiv infectiile stomatologice, gingivitele si parodontitele, infectiile urinare sau cervicovaginale, ori la rinichi.
-insuficienta cervicala, probleme cu colul: colul scurtat sau deschis reprezinta o problema ce nu trebuie trecuta cu vederea.
-fumatul: nicotina cauzeaza constrictia vaselor sanguine si arterelor uterine care alimenteaza bebelusul cu nutriengti si oxigen, conducand si la nasteri premature.
-stressul
-sarcinile multiple
-timpul scurt intre sarcini
-istoricul familial – riscul de a naste prematur creste daca mama si/sau sora au nascut prematur, la fel si o nastere prematura in trecut.

 

Nasteri premature – cu recomandarea medicului
In majoritatea cazurilor, sarcina produce doar un disconfort minor. Sunt situatii insa in care sarcina poate cauza probleme grave de sanatate, care pun in peirol atat viata bebelusului, cat si pe a mamei. In aceste cazuri, doctorii pot lua hotarararea de  a scoate copilul mai repede, chiar daca nu s-a declansat travaliul.
Printre cele mai raspandite motive se numara:
-preeclampsia – consta in valori ridicate ale tensiunii arteriale, pierderi de proteine in urina, edeme generalizate. Netratata, duce la eclampsie, cu riscuri materno -fetale mari ce pot trece prin accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala acuta, insuficienta hepatica, edem pulmonar acut , deces. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in tarile mai putin dezvoltate, 15% dintre decesele la nastere sunt din cauza eclampsiei. In fiecare an, in lume mor peste o jumatate de milion de femei la nastere sau in urma complicatiilor de la nastere. In Statele Unite, eclampsia este in primele 3 cauze de deces la nastere.
- restrictii de crestere intrauterina (IUGR): bebelusii sunt mai mici din punct de vedere ecografic decat varsta lor gestationala
- dezlipire de placenta: inseamna separarea prematura a placentei de peretele uterin, duce la pierderi de sange si poate fi fatala.
- stres fetal.

Mom_and_Premature_Baby1
Sursa: http://preemies.about.com/od/causesofprematurebirth/u/risksandprevention.htm

Sursa foto: wikimedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: