Cum intarziem o nastere prematura

Travaliul declansat prematur poate fi prevenit, stopat sau macar intarziat, in functie de caracteristicile sarcinii si de rapiditatea cu care se actioneaza. De mentionat ca niciunul din aceste tratamente nu este eficient 100% si nu toate femeile in travaliu pot sa isi intarzie nasterea.

Femeile cu risc de nastere prematura (care au avut anterior una sau mai multe nasteri premature) pot fi candidate pentru  urmatoarele tratamente:

- administrare de progesteron: acest hormon este folosit pentru prevenirea avorturilor si nasterilor premature de peste 40 de ani. Cu toata aceasta perioada indelungata in care a fost folosit, studiile nu se pot pune de acord daca progesteronul ajuta cu adevarat in managementul sarcinilor cu risc de nastere prematura.

- cerclajul: cerclajul este o procedura chirurgicala care consta in coaserea colului uterin, pentru a-l tine  inchis. Cerclajele sunt utilizate de peste 50 de ani in preventia nasterilor premature. Cercetarile recente vorbesc despre faptul ca cerclajul nu poate opri un travaliu, odata ce acesta a fost declansat, dar poate prelungi durata sarcinii, la unele femei.

- odihna la pat: desi este inca folosita, in special in sarcinile gemelare sau multiple, ca si masura de precautie, odihna la pat ca masura unica aplicata este ineficienta in a preveni o nastere prematura. Ba chiar o odihna la pat exagerata poate chiar sa creasca sansele declansarii nasterii premature la unele femei.

- antibiotice: antibioticele pot fi prescrise femeilor care prezinta ruptura prematura de membrane (apa rupa). Infectiile sunt un factor de risc pentru un travaliu prematur, dar si travaliul declansat prematur poate predispune femeia la infectii uterine.

Uneori, cu tot efortul medicilor, nasterea nu poate fi intarziata decat cu o zi sau doua. Din cauza acestui timp uneori scurt, se incearca cat mai repede mutarea mamei intr-o maternitate cu terapie intensiva, specializata in prematuri. Mamei i se administreaza corticosteroizi, pentru a grabi maturarea plamanilor bebelusului, dar si tocolitice, care provoaca relaxarea uterului, incetinind sau stopand contractiile, pentru ca medicamentele pentru plamanii bebelusului sa isi faca efectul. Glucocorticoizii au efectul dorit doar daca nasterea survine la minim 24 de ore de la prima administrare.

Sulfatul de magneziu este cel mai utilizat tocolitic. El are doua beneficii extrem de importante: poate preveni crizele la mamele cu preeclampsie si poate reduce incidenta paraliziei cerebrale si a altor probleme ce afecteaza creierul prematurilor. Alte tocolitice folosite frecvent: nifedipina, terbutalina.

Se mai pot administra miorelaxante, ca Scobutil, Diazepam, Papaverina.
newborn-in-hand

SURSA:

http://preemies.about.com/od/causesofprematurebirth/a/StoppingPretermLabor.htm

SURSA FOTO: http://www.happymommystore.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: