Doi parinti si un Nasturic fericit

In primul rand trebuie sa va spun ca suntem foarte fericiti si ne consideram extrem de norocosi pentru ca ne-am putut intalni cu Nasturicul nostru.

S-a nascut la 32 saptamani si a avut la nastere 1,530 kg si 42 cm.

Istoricul meu medical a fost unul destul de tumultos cu 2 sarcini pierdute anterior (16, respectiv 17 saptamani), cerclaj din saptamana 11 si repaos la pat pana in momentul nasterii. In saptamana 20 am depistat si trombofilia iar din saptamana 30 am facut preeclampsie, motiv ce a determinat nasterea prematura.

Am fost extrem de surprinsa sa aflu pe pielea mea ce inseamna prematuritatea nou-nascutului. Sincera sa fiu nu ma asteptam deloc la asa ceva mai ales ca tot auzeam in jurul meu povesti de succes cu bebelusi nascuti ‘la 7 luni’ – generic spus.

In momentul in care m-am dus la terapie intensiva sa-mi vad puiul, am simtit ca a cazut cerul pe mine. Era intr-un incubator semi-deschis, conectat la un monitor ce bipaia non-stop, cu o branula in manuta si extrem de rosu si firav. Am fost cu atat mai speriata cu cat sotul meu imi spusese ca e bine si ca e totul ok….asa ca eu, in inconstienta mea, ma asteptam sa vad un bebe cu falcute.

Au urmat 3 saptamani de stat la terapie intensiva, un Nasturic intubat pentru 3 zile, o infectie ce a necesitat tratament cu antibiotic, foto-terapie pentru icter etc. Imi amintesc ca in primele 10 zile nu a papat deloc, iar prima data cand a mancat au fost 3 ml…cei mai importanti 3 ml din toata lumea. Si apoi, la fiecare vizita la terapie (il puteam vedea de 2 ori/zi cate 30 min), inainte de a intra, transpiram instant si nu vedeam si nu auzeam nimic in jurul meu. Ne bucuram in fiecare zi de cei 2 ml adaugati mesei si intrebam mereu daca a tolerat sau nu lapticul primit.

Dupa 3 saptamani a urmat un pas important, tare asteptat, trecerea in salonul de Post-Terapie. Era precum un joc si reusisem sa trecem la nivelul urmator. A fost o schimbare destul de tensionata pentru ca, desi ne bucuram ca avansam, eu consideram ca le este alocata mai putina atentie copiilor si astfel riscul de a se intampla ceva era mai ridicat. Lucrurile au mers spre bine, a facut si o transfuzie de sange pentru ca avea anemie destul de pronuntata insa in fiecare zi vedeam un baietel din ce in ce mai voinic si dornic sa vina acasa.

Experienta din spital a durat 5 saptamani. Au fost lungi, au fost grele, au fost tensionate. Cu toate astea, au fost extrem de frumoase si pline de lectii de viata. Am invatat sa asteptam, sa avem rabdare. Am invatat sa pretuim putinul: 30 minute de vizita si 3 ml de lapte. Am invatat sa-l cunoastem pe el si sa ne cunoastem mai bine pe noi. Si cumva, cred ca ne-a prins tare bine ca s-a intamplat totul asa…am luat lucrurile treptat si parca am simtit ce trebuie sa facem pentru ca ni s-a parut firesc.

Bineinteles ca sunt repercursiuni: am stat cu teama retinopatiei pana acum o luna. In spital a fost diagnosticat cu retinopatie de grad 1 apoi a crescut la gradul 2 si intr-un final s-a retras de tot Sistemul lui digestiv este extrem de sensibil, zilnic avem parte de varsaturi desi lapticul pe care il bea este anti-regurgitare. Datorita prematuritatii, peretele abdominal nu a fost dezvoltat complet asa ca are o hernie inghinalo-scrotala bilaterala. Urmeaza sa-l operam insa am asteptat sa devina mai puternic si mai constient de dragostea ce i-o purtam. Nu am citit nicaieri insa cred ca si starea lui de irascibilitate poate fi pusa pe seama prematuritatii. Uneori este foarte greu de linistit si pare sa fie usor hiperactiv.

Cu toate astea, acum e un baietel fericit de 4 luni si jumatate (2 luni si jumatate corectate) care gangureste, da din manute si din picioruse, isi tine singurel capul, isi suge pumnisorii si ne bucura ziua de fiecare data cand ne zambeste. Stiu ca vor mai urma incercari insa e tare bine ca acum suntem toti 3 laolalta si sunt convinsa ca orice va urma este rezolvabil.

Pentru noi, prematuritatea a reusit sa aiba si o infatisare prietenoasa…pentru ca asa am ales s-o vedem!

Cu drag,

Adina

nasturic adina pascu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: