Factori de risc

Cunoscand care sunt factorii de risc pentru o nastere prematura, viitoarele mamici pot  solicita si obtine ajutorul de care au nevoie pentru a gestiona in cele mai bune conditii nasterea bebelusului lor.

Atunci cand viitoarea mama priveste la cele doua liniute de pe testul de sarcina, gandurile o duc oriunde altundeva decat la posibilitatea de a naste prematur. In acele momente, fericita mamica in devenire se gandeste cum sa isi anunte partenerul si/sau familia, ce nume va pune pruncului, cum ii va decora camera, ce cumparaturi va face si ce petreceri va da in cinstea evenimentului.
A avea o sarcina sanatoasa si a o duce la termen este, insa, o parte importanta din aceasta poveste frumoasa.
Nasterea prematura este insa o problema serioasa care poate aparea atunci cand nu te astepti, asadar este indicat sa discutati cu doctorul ginecolog despre categoriile expuse riscului de a naste prematur, pentru a vedea daca va incadrati, despre semnele unei nasteri premature, pentru a le recunoaste in caz ca apar, dar si despre ce puteti face pentru a intarzia nasterea, daca travaliul se declanseaza prea devreme.
Printre factorii de risc pentru o nastere prematura se numara:
- o nastere prematura anterioara: daca ai mai nascut prematur, cresc sansele sa nasti si a doua oara inainte de termen. Sansele sunt cu atat mai mari cu cat sarcinile sunt apropiate in timp una de cealalta
- sarcini multiple (gemeni, tripleti sau mai multi)
- probleme ale aparatului genital feminin: infectii uterine, probleme cu colul (col scurtat, col deschis), dezlipire de placenta. Tratamentul difera in functie de problema si poate include odihna la pat, cerclaj, medicatie sau  indicatia de a naste mai devreme.
-hipertensiune arteriala: daca aveati  probleme cu tensiunea arteriala inainte de  a ramane insarcinata, acest lucru creste riscul unei nasteri premature. De asemenea, preeclampsia creste acest risc. Cu tratament si repaus la pat, durata sarcinii poate fi marita, reducand complicatiile ce pot aparea, atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut.
-diabetul: daca ati avut diabet tip 1 sau tip 2 inainte de sarcina, este foarte posibil sa nasteti inainte de termen, aceasta afectiune fiind greu de tinut sub control in sarcina.
-fumatul: este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru o nastere  prematura si, din fericire, cel mai usor de controlat de catre mama.
-consumul de alcool: alcoolul este indicat sa fie evitat in sarcina, respectati acest lucru.
- varsta: mamele sub 18 ani si peste 30 de ani au risc mai mare de a naste prematur
-lipsa unei ingrijiri prenatale adecvate
-alimenatie inadecvata: mamele cu indice corporal mic au un risc mai mare de a naste prematur, la fel ca si mamele care nu se hranesc corect si sanatos. Lasati dietele pentru mai tarziu, sarcina nu reprezinta momentul oportul pentru a va ingrijora de kilogramele in plus!
-infectii netratate: infectiile, in special infectiile uterine si urinare, se numara si ele pe lista factorilor de risc.
- stressul
-istoricul familial: daca aveti in familie nasteri premature ori/si daca chiar dumneavoastra sunteti un fost prematur, sansele sa nasteti inainte de termen cresc foarte mult

 

NICU Tour

Sursa:

http://preemies.about.com/od/causesofprematurebirth/a/preemierisks.htm

Sursa foto: http://www.miraclebabies.org.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: