Kangaroo Care

Ce este kangaroo care (îngrijirea în stil cangur)?

În anii 80 rata mortalității bebelușilor născuți în Bogota (Columbia) se situa în jurul cifrei de 70%. Bebelușii mureau din cauza infecțiilor și problemelor respiratorii, dar si din cauza numărului prea mic de incubatoare cu care erau dotate spitalele. Astfel, îngrijirea în stil cangur s-a transformat într-o necesitate. Mamele își primeau bebelușii la piept și petreceau timp non-stop cu ei piele-pe-piele, inclusiv în timpul somnului. Rata mortalității neonatale a scăzut astfel de la 70% la 30%.
La 20 de ani de la implementarea metodei s-a constatat că este mult mai eficientă decât menținerea bebelușului prematur într-un incubator, mai ales din perspectiva termoreglarii, succesului în alăptare (extrem de important pentru un bebeluș născut prematur) si dezvoltării per total a bebelușului.

Beneficii pentru bebeluș:
Ultimele studii arată ca rata mortalității infantile în cazul bebelușilor prematuri a scăzut cu 51% în urma îngrijirii în stil cangur și alăptării în prima săptămână de viață.
Ritmul cardiac si respirator, oxigenarea, nivelul glucozei din sânge, somnul și comportamentul bebelușilor prematuri se îmbunătățesc în urma îngrijirii în stil cangur (comparativ cu bebelușii îngrijiți în incubator).
Apropierea de mamă ajută și la reglarea ritmului respirator și cardiac. Bebelușii trec prin mai puține episoade de bradicardie și apnee, ba există chiar și posibilitatea ca aceste episoade să nu existe deloc.
Studiile arată o scădere cu 75% ale episoadelor de apnee.
În plus, prematurii îngrijiți în acest fel iau în greutate mai rapid, iar oxigenarea creierului se face mai bine.
În plus, organismul bebelușului îsi reglează temperatura în funcție de temperatura corpului mamei, necesitând astfel să consume mai puține calorii pentru termoreglare.
Contactul dintre bebeluș și mama sa mai are și un alt efect. S-a demonstrat chiar ca nivelul cortizolului salivar, un indicator de stress, este mult mai mic în cazul nou născuților ținuți piele-pe-piele de către mamele lor. Astfel, creierul bebelușilor prematuri îngrijiți în stil cangur se dezvoltă mai bine.
Ciclurile de somn se reglează mai ușor în cazul bebelușilor îngrijiți în stil cangur, ceea ce reprezintă o conservare a energiei și consum caloric redus
Bebelușii prematuri ținuți piele-pe-piele și îngrijiți în stil cangur plâng mai puțin, ceea ce ajută și la o dezvoltare emoțională mai bună.
Toate acestea duc la o rată de creștere mult mai bună în cazul bebelușilor îngrijiți în stil cangur

Beneficii pentru părinți
În cazul mamelor care și-au putut purta copiii în stil cangur s-a constatat un nivel scăzut de stress decât în cazurile în care bebelușii erau îngrijiți în mod conventional. Părinții devin elemente cheie în salvarea bebelușilor lor si își crează o legatură cu aceștia (bonding).
De asemenea, mamele au declarat că preferă îngrijirea în stil cangur, căci aceasta le ajuta la creșterea încrederii în ele însele și în faptul că își pot ajuta bebelușii născuți prematur. Și în cazul taților s-au făcut constatări similare.
Părinții sunt mai calmi, se simt mai puțin vinovați și se vindecă emotional.
Îngrijirea în stil cangur scade posibilitatea apariției depresiei post partum în cazul mamelor.

Surse

http://whqlibdoc.who.int/publications/2003/9241590351.pdf?ua=1

http://www.kangaroomothercare.com/premature-babies.aspx

http://www.midwiferytoday.com/articles/kangaroocare.asp

http://www.prematurity.org/baby/kangaroo.html

Editor: Vanda Lizeh

kangaroo-care-columbia-afp-090414

Sursa foto: http://media.themalaysianinsider.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: