Prematuritatea, cauza de deces

Prematuritatea, principala cauza de deces in randul nou-nascutilor

Mai mult de 15 milioane de bebelusi se nasc prematur, pe glob, in fiecare an. Adica mai mult de 1 din 10. Peste un milion dintre ei mor din cauza complicatiilor survenite pe fondul prematuritatii, iar multi dintre cei care supravietuiesc se confrunta pe viitor cu dizabilitati.

In toate tarile, rata nasterilor premature creste de la an la an, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La nivel global, prematuritatea este cauza principala de deces in randul nou-nascutilor.

Inegalitatile sociale joaca un rol important: in timp ce in tarile dezvoltate, cei mai multi  bebelusi sunt salvati, in tarile defavorizate ei sunt condamnati la o moarte sigura.

Mai mult de trei sferturi dintre acestia ar putea fi salvati cu masuri minime de preventie, injectii cu steroizi in perioada sarcinii, kangaroo care, contact skin-to-skin, alaptare exclusiva si distributie de antibiotice in tarile sarace.

Multe nasteri premature au loc spontan, in timp ce unele sunt cauzate de infectii, iar altele apar in urma inducerii nasterii prin cezariana, mai devreme decat ar trebui.

Cele mai comune cauze pentru nasterea prematura sunt sarcinile multiple, infectiile mamei, diabetul, hipertensiunea. Insa, in foarte multe dintre cazuri, cauza declansarii nasterii premature nu este identificata.

dailymailcouk

 

Sursa foto: www.dailymail.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: