Prevenirea nasterii premature

Poate fi prevenita o  nastere prematura?

de Gabriela Manea

Rata nasterilor premature a crescut foarte mult in ultimii ani, expertii punand acest fapt pe seama numeroaselor proceduri de fertilizare, cat si pe varsta din ce in ce mai inaintata la  care femeile din ziua de azi decid sa aiba copii.

Nasterea prematura nu trebuie tratata cu usurinta, este numarul 1 in lume in topul cauzelor de deces la nou-nascuti, in prima lor luna de viata. In plus, poate determina probleme de sanatate pe termen lung, ca de exemplu intarzieri in dezvoltare, boli cronice de plamani sau tetrapareze spastice, cu implicatii majore asupra familiilor respective, atat emotionale, cat si financiare.

In timp ce medicina a evoluat foarte mult in directia tratarii bebelusilor nascuti prematur, descoperirile medicale in domeniul preventiei nasterilor inainte de termen au fost destul de putine.

De fapt, Colegiul Obstetricienilor si Ginecologilor Americani a lansat recent ideea ca efectul real al metodelor uzuale de a tine sub control o nastere prematura – ca odihna la pat, abstinenta sexuala  si hidratarea corespunzatoare-  nu este cunoscut cu adevarat.

“Nu intelegem suficient mecanismul nasterilor  premature, ce le determina, astfel incat sa putem veni cu metode sigure de prevenire a unei nasteri inainte de termen”, a declarat  Ronald Gibbs, M.D., seful departamentului de Obstetrica si Ginecologie din cadrul Universitatii Health Sciences Center din Denver, Colorado.  “Strategiile de pana acum s-au concentrat pe a incerca sa stopam un travaliu declansat prematur, dar este ca si cum inchizi usa staulului dupa ce calul a scapat afara”, a mai spus el.

Sperante vin de la cercetarile efectuate in prezent. The March of Dimes a lansat recent o campanie de 75 dfe milioane de dolari dedicata scaderii procentajului de nasteri premature cu 15% si a fixat  ziua de 18 noiembrie drept Prematurity Awareness Day.

 

229127-harrison-clarke

 

Premature baby Harrison Clarke with his parents Tim and Jo at Royal Hospital for Women in Randwick.

Picture: Rohan Kelly

Sursa : The Daily Telegraph

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: