Probleme de sanatate ce pot aparea

De Gabriela SELESI

 

Printre problemele de sanatate ce pot afecta bebelusii nascuti prematur se numara:

Apneea.  Apneea este definita drept o pauza in respiratie de peste 20 de secunde  si, de cele mai  multe ori, apare impreuna cu un puls scazut.

Sindromul de detresa respiratorie (SDR). Aceasta este o problema de ordin respirator ce apare de obicei la bebelusii nascuti sub 34 de saptamani. Bebelusii cu SDR nu au o proteina numita surfactant, care ajuta alveolele pulmonare sa nu intre in colaps.

Hemoragie intraventriculara (IVH) . Este intalnita in general la prematurii nascuti sub 32 de saptamani si 1500 de grame. Apare in primele zile de viata, mai mult de jumatate din cazuri aparand in primele ore dupa nastere. Suprafata afectata si localizatea  depind de varsta de gestatie. In functie de marime, IVH se impart in 3 categorii: gradul 1 (sub 10% din suprafata ventriculara), gradul 2 (sub 50% din suprafata ventriculara) si gradul 3 (peste 50% din suprafata ventriculara este afectata). Dupa o alta clasificare, IVH sunt de 4 grade: gradul 1 – hemoragie subependimara (limitata la matricea germinala), gradul 2 – hemoragie intraventriculara fara dilatarea ventriculilor laterali, gradul 3 – hemoragie intraventriculara cu dilatatie, gradul 4 – hemoragie intraventriculara cu dilatatie si in parenchim (extinsa in tesutul cerebral, PVH).

Ductul arterial patent / persistent (PDA). Ductul (canalul) arterial este un vas de sange (din viata intrauterina) care face legatura intre aorta si artera pulmonara, deviind circulatia de la plamanii inca neaerati ai fatului. La nastere, acesta se inchide spontan la nou nascutii la termen (in decurs de cateva ore – pana la cateva zile), insa la prematuri se poate inchide si mai tarziu. Daca pana la 1 an nu se inchide, se considera ca sunt sanse mici de a se mai inchide spontan dupa aceasta varsta si se recomanda interventia chirurgicala, pentru a se preveni complicatiile. PDA determina in timp insuficienta cardiaca congestiva si insuficienta respiratorie. Neoperat, predispune la numeroase complicatii.
Enterocolita necrozanta (NEC).  Aceasta este o problema la nivel digestiv, care apare in general la 2-3 saptamani de la nasterea prematura.  In 2 cazuri din 5, NEC este mortala.
Retinopatia de prematuritate (ROP). Se refera la o crestere anormala a vaselor de sange de la nivelul ochilor. Neoperata in timp util, duce la pierderea definitiva a vederii.
Icter. Bebelusii prezinta icter atuncu cand ficatul nu este complet dezvoltat ori la functionalitate maxima. Daca la nou-nascutii la termen, incidenta icterului este de 50%, la prematuri icterul apare in 90% din cazuri.  Se manifesta prin coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor.
Anemia de prematuritate. Se rezolva prin administrarea suplimentelor de fier, insa la prematurii mici poate fi nevoie si de transfuzii de sange.
   Dispazie bronhopulmonara (BPD). Aceasta boala cronica a plamanilor apare in general la prematurii care au fost ventilati. Plamanii nou nascutilor prematuri nu sunt complet dezvoltati, astfel ca expansiunea lor, infectiile si umplerea cu lichid a plamanilor sa produca boala pulmonara cronica. Frecvent, copiii cu displazie bronhopulmonara prezinta in copilarie dispnee (respiratie dificila).
Infectii. Prematurii au deseori probleme in a lupta cu germenii, din cauza ca sistemul lor imunitar nu este inca format. Printre infectiile care pot afecta un bebelus prematur se numara pneumonia (infectie la plamani), sepsisul  (infectie in sange), meningita (inflamatia membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii).

 

 

pzzzz

Sursa foto: momentbymoment.com.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: