Skin to skin contact

Sunt nenumarate studiile care arata ca bebelusii nu trebuie separati de mamele lor dupa nastere. Ei trebuie sa stea impreuna, in contact piele pe piele,bebelusul fiind dezbracat, nu infasat. Acest lucru este recomandat a se petrece  nu doar imediat dupa nastere, ci si dupa aceea, in primele saptamani de viata. Astfel, bebelusul este mai fericit, isi regleaza mai usor temperatura corpului. Bebe se  colonizeaza cu aceleasi bacterii benefice ca si mama, iar metoda ajuta si la un start bun in alaptare, aceste doua aspecte fiind extrem de importante, deoarece este diminuat extrem de mult riscul alergiilor viitoare.  Cand bebelusul este pus intr-un incubator, pielea si intestinele sale sunt colonizate de bacterii diferite de cele ale mamei.

Toate acestea sunt valabile atat pentru nou-nascutii la termen, cat si pentru prematuri. Skin to skin contact si Kangaroo Care pot contribui foarte mult la o evolutie favorabila in cazul micuturilor nascuti inainte de termen. Chiar si cei  aflati in terapie intensiva, intubati, pot fi tinuti pe pielea mamei, refacandu-se totul unitar din perioada intrauterina si ajutand micutul bebelus sa isi stabilizeze frecventa cardiaca, sa isi regleze temperatur a corporala, sa mentina o saturatie buna de oxigen si chiar sa reduca nevoile de oxigen. Starea lor este cu mult mai stabila.

Pentru a intelege importanta mentinerii contactului “piele pe piele” intre mama si bebelusul ei, imediat dupa nastere si cat mai mult dupa aceea, in primele saptamani de viata ale nou-nascutului (nu doar in timpul alaptarii, ci cat mai mult pe parcursul zilei si noptii), cunoscutul medic Jack Newman vorbeste despre faptul ca micul omulet venit pe lume , la fel ca orice mamifer, are habitatul lui natural: langa mama sa (sau/si tatal sau). In timpul sarcinii, habitatul natural al fetusului este reprezentat de uter si placenta, iar dupa nastere rolul acestora este preluat de corpul  si sanii mamei, aproape de inima si vocea sa, asigurand caldura, protectie, hrana si ajutor in reglarea respiratiei si a  batailor inimii.

Cand un bebelus sau orice alt pui de mamifer este luat din habitatul sau natural, apar o multime de semne fiziologice ca sunt intr-un mare stres, micutul produce un nivel mare de cortizol (hormon al stresului).

Vedem peste tot in natura mamifere si puii lor stand lipiti, piele pe piele sau blana langa blana. Ne este la indemana sa privim o pisica sau o catelusa cu noii ei pui.  Este in cursul firesc al naturii  sa stea impreuna. Toate fiintele sunt inzestrate cu instincte benefice, care dau nastere la astfel de comportamente ce asigura supravietuirea speciei.

Un bebelus care nu este langa mama sa, ci intr-un incubator sau intr-un patut deschis, sub o lampa ce genereza caldura, poate deveni prea somnoros, letargic, ori va plange foarte mult si va protesta disperat.  In contact piele pe piele,  bebelusul si mama sa interactioneaza in mod natural, schimba informatii din punct de vedere senzorial, iar bebelusul este stimulat sa caute sanul, sa stea linistit langa mama sa, sa isi stabilizeze respiratia, sa isi mentina constante temperatura corpului si pulsul.

Din perspectiva alaptarii, nou-nascutii care au fost tinuti dezbracati pe pielea mamei imediat dupa nastere, pentru minim o ora, se vor atasa mai usor la san, se vor atasa corect la san, se vor atasa fara ajutor. Productia de lapte este stimulata.

Skin to skin contact poate fi practicat si dupa o nastere naturala, si imediat dupa o nastere prin cezariana, cat timp mama este cusuta, daca nu exista alte motive care sa interzica acest lucru.

Studiile arata ca de skin to skin contact imediat dupa nastere   pot beneficia – si este INDICAT sa o faca, daca nu necesita proceduri urgente de intubare  – chiar si prematurii mici de 1200 de grame. Acestia vor fi mai stabili din punct de vedere metabolic si respirator.

kangaroocare
Sursa: International Breastfeeding Centre: The Importance of Skin to Skin Contact, 2009 -  Written and revised by Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005©,  Revised by Jack Newman MD, FRCPC and Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009©

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=82:the-importance-of-skin-to-skin-contact-&catid=5:information&Itemid=17

http://www.medscape.com/viewarticle/806325

Sursa foto: http://drjengunter.files.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: