Efecte pe termen lung ale nasterii premature

Efecte pe termen lung ale nasterii premature

Cercetatorii incearca sa documenteze in mod constant motivele pentru care este atat de important pentru bebelusi sa se dezvolte in uter cat mai mult posibil.

Concluzia a 9 studii efectuate pe bebelusi nascuti la varste de gestatie cuprinse intre 22 si 25 de saptamani  a fost ca acesti prematuri prezinta o  probabilitate semnificativa de a dezvolta probleme neurologice intre 4 si 8 ani, comparativ cu nou-nascutii la termen.

Nu este prima data cand se trag semnale de alarma asupra riscurilor prematurilor de a dezvolta probleme mai tarziu, din cauza ca s-au nascut inainte ca dezvoltarea lor sa fie completa in uter.

Alte studii recente au aratat, de exemplu, ca bebelusii nascuti mult prea devreme aveau rezultate mai slabe la scoala, comparativ cu cei nascuti la termen. Un studiu publicat in 2011,  care analiza efectele nasterii premature asupra dezvoltarii cognitive, in special la capitolele atentie si memorie, a relevat faptul ca adultii care au fost prematuri nascuti extrem de devreme erau mai slabi ca performante la nivel de conducere  si aveau nevoie de mai mult timp sa duca la bun sfarsit solicitari care necesitau un nivel intelectual ridicat. Ca adulti, acestia inregistrau, in medie, cu 8.4 puncte mai putin la testele de IQ comparativ cu adultii nascuti la termen.

Faptul ca efectele nasterii premature persista chiar si la maturitate este destul de ingrijorator, de vreme ce aceste efecte nu sunt doar un dezavantaj din punct de vedere al anumitor functii cognitive, ci au un risc crescut de deces la tinerete, arata Neil Marlow, neonatolog si prefesor in stiinte medicale la University College London Institute, si autor al studiului. In ciuda dezvoltarii conditiilor din spitale pentru bebelusii prematuri, un studiu din 2012, al unei echipe de cercetatori de la University College London Institute, arata ca rata deceselor si a problemelor majore de sanatate in randul celor nascuti extrem de devreme a ramas neschimbata de zeci de ani.

Intelegerea potentialelor riscuri ajuta cercetatorii in identificarea si explorarea posibilelor strategii, astfel incat cele mai des intalnite probleme sa se incerce a fi  tinute sub control.

 

dailypost2

Sursa:

http://healthland.time.com/2013/08/27/lasting-effects-of-being-born-too-early/

http://healthland.time.com/2012/12/05/more-babies-are-surviving-extreme-preterm-birth-but-health-disabilities-remain/

Sursa foto: dailypost.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: