Varsta corectata a prematurului

Varsta reala vs varsta corectata

In general, parintii bebelusilor prematuri sunt familiarizati cu termenii de “varsta reala” si “varsta corectata”.

Varsta gestationala a unei sarcini este calculata din prima zi de la ultima menstruatie a mamei. Conceptia se produce la aproximativ 2 saptamani de la acea data, la ovulatie. Varsta corectata a bebelusului nascut prematur ia in considerare varsta gestationala pe care a petrecut-o in uter, tinand deci cont de numarul de saptamani cu care s-a nascut mai devreme.

Spre deosebire de bebelusii nascuti la termen, care au putut  sa creasca si sa se dezvolte de-a lungul intregii perioade de gestatie, prematurii au fost nevoiti sa dea piept cu viata mai devreme, complet nepregatiti. Si, pe langa faptul ca trebuie sa isi mentina functiile vitale si sa se lupte pentru supravietuire, de multe ori au diverse afectiuni care le solicita organismul. Si, pe langa toate acestea, ei trebuie sa isi completeze dezvoltarea in afara uterului.

Astfel, un bebelus nascut prematur are, in mod logic, un deficit de recuperat, iar aceasta recuperare fiecare prematur o realizeaza in mod propriu.

Inca din Terapia Intensiva, parintilor de prematuri li se explica faptul ca, in dezvoltarea bebelusilor lor trebuie sa tina seama, cel putin la inceput, de varsta corectata. Adica de varsta pe care ar fi avut-o daca se nastea la termen. Varsta corectata se obtine scazand din varsta reala numarul de saptamani si zile de prematuritate, tinand cont ca o sarcina la termen este considerata a fi la 40 de saptamani.

Spre exemplu, daca un bebelus s-a nascut la 32 de saptamani si acum are 12 saptamani, varsta lui corectata este de 4 saptamani. Nascut la 32 de saptamani, el este deci nascut cu 8 saptamani mai devreme. Din cele 12 saptamani reale pe care le are (de la nastere) se scad cele 8 saptamani, rezultand varsta corectata de 4 saptamani. Atat ar fi avut acum, in momentul calculului, daca s-ar fi nascut la termen.  Urmarirea achizitiilor si a dezvoltarii lui trebuie sa tina cont de varsta corectata, pana se observa ca deficitul de la nastere a fost recuperat.

Vaccinarile se fac la varsta reala, in general (cu exceptia cazurilor in care acest lucru a fost imposibil o perioada, dupa nastere). Cresterea dintilor, de asemenea, se petrece dupa varsta reala.

Cresterea, luarea in greutate, diversificarea si dezvoltarea in general (cu toate etapele ei) trebuie sa tina cont de varsta corectata. Foarte multi parinti se plang de faptul ca nu doar cunoscutii, ci si unele cadre medicale cu care iau contact nu tin cont de varsta corectata a copilului. Asa ca, daca ajungeti intr-o astfel de situatie, reamintiti-le ca aveti un copil prematur si care este, de fapt, varsta lui.

Varsta corectata se calculeaza pana la maxim 2 ani.

 

Pregnancy-Calendar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Alege o tema: